Ceciderunt Moenia

Ceciderunt Moenia

- Fallna Väggar - Raserade Murar -


~* Etablerad *~
- 26 September 2013 -


- Varmt Välkommen hit &

Mycket Nöje :)

Den Svarta Fredagen

&AlltMöjligtPosted by LisaEir Fri, November 23, 2018 09:50:53

Historik USA

Black Friday USA är den dag som infaller dagen efter deras Tacksägelsedag som infaller fjärde torsdagen i november. Dagen före och efter tacksägelsedagen är i USA i stora resedagar då folk reser för att träffa familj och släkt.

Namnet Black Friday började användas i Philadelphia USA någon gång före 1961 p.g.a den stora ökningen av skador och dödsfall i fotgängar- och trafik- olyckor i samband med att den stora massan folk skulle hem igen från familjesammankomsterna. Uttrycket började spridas utanför Philadelphia 1975 och är nu en allmän benämning i USA för denna dag.

Trots att Black Friday inte är någon officiellt ledig dag i USA är alla skolor och många arbetsplatser stängda, för att möjliggöra en fyra dagars lång ledighet med Black Friday som så kallad klämdag. BF har blivit USA:s största shopping och readag.Historik Sverige

Svarta fredagen har tidigare inte haft något fäste i Sverige. 2013 uppmärksammade flera svenska butikskedjor och e-handelsföretag dagen med specialerbjudanden.
Före Black Friday i Sverige 2014 hade redan över 45 butiker meddelat att de skulle komma att ha erbjudanden. Betalningsleverantören DIBS Payment Services preliminära siffror visar på ökad näthandel med 50 procent jämfört med samma dag föregående år. Ökningen är ännu större hos butiker som erbjuder rabatter.

Den uppmärksamhet som Black Friday fick i Sverige under 2013 resulterade i att försäljningen för näthandeln ökade med 100 procent jämfört med en vanlig fredag. Det som handlades mest i Sverige under Black Friday var böcker, datorspel och filmer.
Personliga tankar om vansinnet

Är det inte dags att ta bort denna amerikanska kommersiella galenskap innan det får riktigt fäste här och blir ytterligare en usel tradition som inte för med sig något positivt eller konstruktivt för någon utom för handlarna och människor med köpmani.

Vi måste inte ta efter USA i allt. Räcker det inte att vi har fått hit deras skräpmat bl.a.
Även om många verkar inbilla sig att vi är ett miniUSA och gör sitt bästa för att främja tanken på det så är vi inte det, detta är Sverige. Tyvärr börjar t.o.m vårt språk utarmas till förmån för någon halvamerikansk sörja.

Den svarta fredagen som hos vissa företag utökats till både hela helgen men även en hel vecka är verkligen en svart dag med tanke på den globala miljöpåverkan vår allt mer stegrande köplust har på Jorden.
Majoriteten av oss som bor och lever i Sverige är intelligenta, sunda, sansade människor med en sen generationer nedärvd respekt för natur och djurliv.
Att då gå på handelns hänsynslösa sug efter konsumenternas pengar är inte speciellt intelligent, varken ur plånbokssynpunkt eller miljösynpunkt.
De som står bakom säljhysterin bryr sig varken om hur människor, djur, natur påverkas globalt. Allt som betyder något är att höja sina vinstmarginaler till varje pris utan hänsyn till något eller någon. Oftast är det internationella koncerner som inte har något som helst intresse i de hur de enskilda länderna och människorna drabbas.

Därför säger jag, bojkotta köphysterin! 6 miljarder räknar handeln med att ta in bara i Sverige på Svarta Fredagen! 6 miljarder kronor!!! Det är svindlande summor på bara prylar och kläder...behöver folk verkligen allt dom köper?!

Jag har sagt det förut och jag säger det igen -
Vad man vill ha och vad man behöver är oftast två vitt skilda ting.

Man måste inte äga en massa skit som man varken behöver eller använder.
Fråga dig själv - Gör detta mig lycklig i det långa loppet eller är det bara en sockerkick för stunden?Ta en kopp varm choklad och ta det lugnt. Jag vågar lova att inget dåligt händer om du slappnar av lite.


Kram från

Klicka på mitt namn här ovanför så landar du på - Calm Mind Namaste Music  • Comments(0)//cecideruntmoenia.lisan.se/#post137